diumenge, 21 de desembre del 2014

AVALUACIÓ DE LES FITXES DE TREBALL

Per concloure el bloc de continguts sobre les competències transversals els passo un qüestionari d'avaluació perquè puguin avaluar diferents ítems en relació a:

  1. Els temes tractats (els continguts)
  2. El format de les fitxes i les activitats proposades
  3. L'actuació del formador
  4. Respostes de caràcter obert en relació a les competències transversals.
Plantejo el qüestionari amb una escala 0 (gens)  1 (bastant)   2 (molt) per avaluar els diferents ítems. Una de les formadores em planteja que per al grup A1 (nivell més baix) utilitzi la mateixa escala però fent servir "cares": content, seriós, trist.


Les valoracions són molt positives, però ja m'ho esperava perquè no tenen massa costum d'avaluar els altres i, per tant, en certa mesura són molt "políticament correctes" i també molt agraïts, tot i que sembli un tòpic.

Fent un exercici d'autoavaluació considero que:

  1. Quant als temes tractats (continguts): realment el tema de les competències transversals pot donar molt de sí i, insisteixo, tot i que són continguts que ja es treballen de forma habitual en altres blocs de continguts al curs (anàlisi de l'ocupabilitat, habilitats socials, hàbits d'autonomia, etc.), que tinguin una entitat pròpia com a contingut pot resultar molt valuós, especialment en el sentit d'aprofundir en aquests temes possibilitant la reflexió i l'autoconeixement. Un cop passades les fitxes me n'adono que, en conjunt, es veu una mica pobre. Òbviament disposava d'un temps determinat i acotat, però penso que seria molt positiu treballar cadascuna de les 10 competències recomanades per separat. Bé, ha estat un primer apropament però constato que ha estat valorat positivament pel centre ja que aquests materials s'inclouran (amb les modificacions que considerin) com a contingut dels cursos del programa  POIN (a finals d'any s'obre la convocatòria per a la subvenció dels cursos i un dels nous requisits ha estat introduir un bloc de continguts específic al voltant de les competències transversals!).
  2. Quan al format de les fitxes de treball, he seguit el model utilitzat a la Fundació Aura però afegint el format de la lectura accessible, cosa que des del centre no acabaven de veure clar (per una qüestió de format, no pas de finalitat). No sóc capaç de valorar si utilitzant aquest format realment es millora la comprensió del que llegeixen, però sí m'he adonat (especialment amb el grup A1, que presenten més dificultats en la lectoescriptura) que les pauses a l'hora de llegir que possibilita la lectura accessible (seria com llegir versos) són pauses més "naturals", amb que la frase precedent que acaben de llegir té sentit per si mateixa i les pauses que es van fent durant la lectura no "trenquen" les frases i, per tant, en principi no distorsionen la comprensió del que s'està llegint. Pel que fa al suport visual (imatges principalment) ha estat molt positiu i d'això me n'he adonat en les fitxes adaptades: el suport visual al contingut (sobretot si és prou abstracte) fa de mitjancer i permet l'associació amb el seu significat i la memorització: en el treball d'identificació de les competències transversals en la fitxa adaptada feia correspondre una imatge a cada competència treballada (per exemple, autocontrol--->noia fent ioga) i això va permetre que quan els demanava anomenar competències, fent referència a la imatge, les poguessin identificar i posar exemples.
  3. Respecte de la meva actuació com a formador, tot i no tenir experiència com a docent, considero que ha estat prou satisfactòria en el sentit que he pogut sortir-me'n prou bé en els diferents grups, podent arribar als resultats esperats, recollir totes les seves aportacions i gaudir del treball amb els grups. Tenir un bon coneixement del tema és imprescindible, però no suficient.
  4. Finalment, en el qüestionari d'avaluació els vaig plantejar un parell de preguntes de caràcter obert perquè pensessin en les competències transversals, ja sigui anomenant-les, ja sigui reflexionant sobre la seva utilitat... Les respostes no han estat en la línia del que proposava, però bé, l'important crec que és que en els diferents grups ja es pot parlar de competències transversals i aquest és un concepte que no els sona a xinès...algun coneixement previ ja tenen i s'hi poden referir anomenant-ne alguna, explicant el cas treballat quan parlàvem d'assertivitat (que els va agradar molt perquè era força "extrem"), associant-ho a alguna imatge (com la de la noia que fa ioga), explicant algun exercici...o inclús parlar de coneixements, habilitats i actituds que hem de demostrar en una feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada