GRUP A3: Continuació de la fitxa LES COMPETÈNCIES TRANSVERSALS (3): Quines competències transversals tinc?
Després d'haver analitzat les activitats que fan a la seva vida quotidiana ( a casa, al curs de Preparació Laboral, a l'esplai o club esportiu, amb els amics...) van identificar el que els aportava realitzar aquestes activitats, quines coses havien après: quines habilitats, quins hàbits, quins coneixements i, posteriorment, havien de classificar-ho en funció de les diferents competències transversals: si allò après podia ser un exemple de la competència en concret (exemple: participar en un equip de bàsquet----> arribar puntual als entrenaments i partits/utilitzar el transport públic per arribar-hi---> autonomia) Han tingut alguna confusió a l'hora de classificar les diferents habilitats, hàbits, comportaments... en les diferents competències, especialment aquelles que realment com a concepte no els sonava (comunicació assertiva, disposició a l'aprenentatge...) però recordant les definicions i amb les aportacions de tothom ho han pogut resoldre prou bé. Finalment, en la classificació quedaven algunes competències "buides" i la intenció era aquesta, ja que es tractava d'adonar-se que tot i tots ser competents, no ho som pas en tot ni en el mateix grau. Per tant, les competències es poden millorar i es poden aprendre. La qüestió és ser-ne conscient i com fer-ho mentre no s'està en un entorn de treball. Aquesta era la darrera part de l'activitat: escollir tres competències i proposar formes de treballar-les en el nostre dia a dia amb petites accions. Exemple: Autonomia---> fer-se responsables de renovar el full de demanda d'ocupació (anar-hi presencialment, fer-ho per internet sol, anotar-se a l'agenda/calendari dates de renovació...)/// si he d'anar a un lloc que no conec buscar per internet (guia urbana BCN) com arribar-hi: buscar el carrer, els transports més propers, calcular el temps de desplaçament (web TMB)...
GRUP A1: LES COMPETÈNCIES TRANSVERSALS (2A): Quines són les competències transversals per a la millora de l'ocupabilitat?
Tot i que a diferència de la versió inicial, en aquesta fitxa la informació (definicions) està molt més estructurada, me n'adono que continua sent massa teòrica i realment insuficient ja que es treballen molts conceptes de cop. Què vull dir amb això, que es podrien treballar les diferents competències de forma independent i combinar diferents tipus d'activitat: més de manipulació, d'identificació de comportaments, habilitats, hàbits associats, utilitzar alguns materials audiovisuals de la Fundació Aura que he descobert recentment (vídeos on s'escenifiquen diferents situacions laborals en relació a hàbits de treball, habilitats socials, etc.). L'activitat associada que hem desenvolupat era un qüestionari amb exemplificacions de les diferents competències i havien d'avaluar-se i veure si complien amb aquells exemples sempre o no sempre (ex: Flexibilitat---> si estic fent una tasca i el meu formador em diu que deixi de fer-la i faci una de diferent, li fai cas). Han estat més honests del que m'esperava i realment hi hagut bastants "no sempre", amb que la conclusió a la que havíem d'arribar és que hi ha competències que no tenim assolides i que hem de millorar, ja que es poden millorar.
Pel que fa a la gestió de l'aula avui ha anat una mica millor però tot i així cal insistir en molts aspectes (sobretot en relació a la relació amb els altres, tolerar opinions diferents a la d'un mateix, tenir capacitat d'espera...). Val a dir que la fitxa en sí tampoc ajudava massa a crear un clima més confortable, ja que hi havia massa conceptes abstractes, tot i intentar buscar exemplificacions concretes de la seva vida quotidiana i recollir les propostes que feien sobre els aspectes tractats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada