Quant a l'avaluació dels materials faig referència als materials impresos, tant les fitxes de treball que han fet servir l'alumnat com el material didàctic a disposició del professorat.
Per avaluar-ho adoptaré un model d'avaluació de materials curriculars i didàctics que he treballat en aquesta assignatura optativa (Materials didàctics i curriculars: elaboració, anàlisi i avaluació) i em basaré en el model elaborat per Zabala i Parcerisa i que hem tractat específicament a l'assignatura.
Òbviament és un model d'avaluació de materials curriculars. Partint de la base que ens trobem en l'àmbit no formal hi ha un seguit d'elements estructurals que no ens podran servir de referent (Disseny Curricular Base, objectius i continguts seleccionats al PEC i PCC del centre, criteris per a la selecció de materials...), però hi ha un seguit d'elements definits en aquest model d'avaluació que poden ser útils.
El model d'avaluació proposa atendre a diferents dimensions d'anàlisi i avaluació:
- ELEMENTS DESCRIPTIUS: El material està dissenyat per ser autosuficient (com a bloc de continguts com a tal, tot i que caldria desenvolupar-lo, aprofundir, més) però alhora serveix com a complement d'altre material (d'altres blocs de continguts del curs de Preparació laboral: anàlisi de l'ocupabilitat, habilitats socials, competències clau....). Pel que fa als components compta amb guia didàctica per al professorat, material complementari de fonamentació teòrica i fitxes de treball (versió inicial i adaptada). Per la naturalesa dels continguts, tenen relació amb altres blocs de continguts del curs de Preparació Laboral. D'altra banda es tracta d'un material mixt, inclou informació (conceptes) i activitats. En la versió inicial se segueix un esquema "informació seguida de propostes d'activitats" i en la versió adaptada principalment se segueix l'esquema "informació seguida de propostes d'activitats que al seu torn són seguides de nova informació". Es tracta d'un material fungible, dissenyat perquè l'alumnat treballi sobre ell. Per que fa a l'organització didàctica s'estructura en 4 fitxes de treball. Pel que fa al material complementari en la guia didàctica es fa referència a altres materials que poden ser d'utilitat així com a altres fonts bibliogràfiques de consulta.
- INTENCIONS EDUCATIVES: Considero que tot i que no s'identifica explícitament els diferents tipus de continguts (conceptuals, procedimentals, actitudinals), considero que sí hi ha correspondència entre els objectius especificats, els continguts i les activitats proposades en les fitxes de treball, D'altra banda valoro que els continguts treballats són rigorosos (es fonamenten teòricament i es basen en altres materials disponibles) i s'adequen als continguts de treball planificats en el curs de Preparació Laboral. Pel que fa a l'adequació de les activitats proposades considero que a priori potser no són del tot suficients, però com a bloc de continguts introductori pot resultar prou satisfactori. Un aspecte negatiu és que no s'estableixen els objectius, continguts i criteris d'avaluació per a cadascuna de les fitxes proposades (es fa a nivell genèric). Les opcions preses en aquest sentit ( en definitiva ser una proposta oberta d'aproximació al treball de les competències transversals) considero que permeten al professorat fer-se seu el material i utilitzar-lo amb autonomia i, és més, desenvolupar-lo.
- REQUISITS PER A L'APRENENTATGE: Pel que fa a la seqüència d'activitats tal i com es recull a les orientacions didàctiques de la guia, sempre es parteix d'iniciar amb una exploració de coneixements previs, de relació amb la vida quotidiana, amb la seva realitat propera com a element de motivació, però les activitats proposades fonamenten més la introspecció, la reflexió i la construcció de significats. Amb tot, no es presenten activitats d'avaluació com a tal i tampoc presenten suggeriments pel que fa als criteris d'organització de l'aula (espai, temps, agrupaments). Presenten un caràcter individual tot i que poden elaborar-se en grup.
- ATENCIÓ A LA DIVERSITAT: Els materials estan dissenyats partint de les característiques de l'alumnat amb DI, atenent al concepte de lectura accessible, dissenyant una versió adaptada per aquell alumnat amb majors dificultats cognitives, de lectoescriptura, utilitzant suports visuals... Amb tot valoro que alguna de les fitxes adaptades no ha respost a les expectatives (concretament una on es defineixen les diferents competències transversals).
- ASPECTES FORMALS: El format de les fitxes intenta adaptar-se al model elaborat a la Fundació Aura (quant a tipografia, mida de la lletra, espais en blanc i blocs tipogràfics, classificació lògica del text..) però introduint les indicacions de la lectura accessible quant a la redacció i format dels textos escrits. Així mateix les imatges pretenen ser el més realistes possibles i les il·lustracions, símbols, que puguin referir-se visualment als conceptes tractats.
En general i de forma objectiva podríem parlar que els materials tenen algunes mancances importants (quant a explicitació de continguts, estratègies metodològiques, varietat d'activitats, adequació/adaptació de les activitats a l'heterogeneïtat dels grups, propostes d'avaluació...) però cal dir que la idea inicial era elaborar una mostra d'activitats per a treballar el bloc de continguts "Les competències transversals", no tant per a dissenyar un material acabat i definitiu. D'altra banda ens movem en l'àmbit no formal i no he trobat un instrument teòric que servís com a referent per a la seva avaluació.
Una primera experiència d'elaboració de materials didàctics prou reeixida al meu entendre, tot i que evidentment, millorable.
Sé que els materials (l'enfocament) ha agradat, es valora l'esforç d'elaborar fitxes adaptades i contemplar un tipus de format i de maquetació propi de la Fundació Aura (tot i que el tema de la lectura accessible no ha acabat de fer el pes, per una qüestió de format). També cal dir que és una proposta de fitxes de treball que integra en totes les seves versions informació + proposta d'activitats força reduïda, però penso que compleix les expectatives inicials quan vaig plantejar elaborar els materials i la guia didàctica i el material complementari (fonamentació teòrica) proporcionen criteris prou sòlids per a un major desplegament d'activitats.
--------------------------
PARCERISA, A.; ZABALA, A. (1997). Criteris per a l'elaboració i la selecció de materials curriculars. A: E. Martín (coord.), Materials didàctics i curriculars: elaboració, anàlisi i avaluació. Barcelona: UOC.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada