Bé ja he passat algunes de les fitxes a dos dels grups. Tots dos grups m'han sorprès molt positivament, tot i que per coses diferents. També he de dir que, sembla una ximpleria, però com és d'important tenir-ho tot apamat perquè tot segueixi el curs previst. Em refereixo a una cosa tan òbvia com tenir les còpies necessàries de les fitxes de treball, que no les tenia, i això va fer que tot s'endarrerís i que comencés més neguitós del que calia! (Es nota que sóc "novato" en la docència, eh?)
- GRUP B (Seguiment de la inserció): FITXA "LES COMPETÈNCIES TRANSVERSALS (4): Com podem resoldre els problemes amb els companys de feina? "
Passo la darrera de les fitxes, que tracta sobre l'autocontrol i l'assertivitat i es planteja un cas (amb un estil de resposta agressiva) per analitzar-lo i poder descriure les diferents fases que es plantegen per a l'ensenyament-aprenentatge de l'assertivitat (veure pàgina "L'assertivitat" del bloc). Prèviament, però, he hagut d'emmarcar l'activitat dins del treball tutorial que estan seguint al grup, ja que darrerament exposaven casos on es detectava una manca d'habilitats de resolució d'aquests tipus de problemàtiques en la relació amb els companys de feina. Així com emmarcar-ho dins del meu treball de les competències transversals i contextualitzar una de elles en concret, la comunicació assertiva. La sessió s'ha desenvolupat tal i com la tenia prevista i la veritat m'ha sorprès, en primer lloc, el seu grau d'atenció i de participació ja que és un grup on normalment les meves intervencions són molt puntuals (ja que parlen de temes molt concrets de la seva feina) i que una de les persones que normalment no xerra gaire al grup feia aportacions molt encertades i que ajudaven a que els altres veiessin més clarament el que es volia transmetre. Ha estat molt positiu també perquè han pogut associar els tres estils comunicatius (agressiu, passiu, assertiu) a un vídeo que van veure mentre feien el curs de preparació laboral i que justament representava diferent situacions a la feina. Per al tancament de la sessió volia agafar un dels seus exemples i analitzar-lo seguint el procés seguit durant l'activitat, però un dels nois va arribar justificadament molt tard i ens havia de comunicar notícies de la seva feina (estava fent pràctiques i finalment el contractaran). Per tant, l'últim quart d'hora de la sessió el vam dedicar a fer roda per explicar aspectes de la seva feina (que després traslladaria al formador, que no hi era present). Així, la sessió que estava prevista per a una hora va durar hora i mitja i es podria haver allargat més, haver aprofundit més. I, també, pensar en nous casos per a plantejar o rescatar casos que ells havien plantejat en sessions anteriors per poder analitzar-ho des d'aquesta nova perspectiva.
- GRUP A3 (Preparació laboral, grup "potent"): FITXES "LES COMPETÈNCIES TRANSVERSALS (1) I (2): Què sabem de les competències? Quines són les competències transversals per millorar la nostra ocupabilitat?
En la sessió de dues hores del bloc de "Competències clau" del curs de Preparació Laboral passo les dues fitxes i per a una de les noies, la versió adaptada, tot i que els continguts a treballar són els mateixos i l'explicació per part meva és la mateixa. Em sobta, perquè tots tenen un PQPI i quan se'l pregunta per les tasques, les feines que fa i que li són pròpies d'un ajudant de cambrer (és un dels oficis a què poden aspirar) d'entrada diuen que no ho saben. Per tant, de seguida els poso en situació perquè se'n puguin fer una imatge mental (què fan els cambrers als bars, terrasses o restaurants on hi heu anat mentre vosaltres esteu prenent alguna cosa/dinant) i aleshores sí poden respondre sense dificultat. Això per treballar les competències específiques d'una ocupació. Per introduir les transversals faig que reflexionin (per mitjà de preguntes) sobre el que se li demana a un "bon treballador" a banda de fer les seves tasques pròpies. De seguida capten el concepte de competència transversal fent al·lusió a continguts que estan treballant en altres blocs (habilitats socials, millora cognitiva, noves tecnologies...) tot i que, en la segona fitxa, que s'aprofundeix en el tema, els costa arribar a la conclusió que les competències transversals són comunes a moltes ocupacions (especialment les definides per als col·lectius amb especials dificultats, ja que conjuguen un seguit d'hàbits, actituds i habilitats sociolaborals necessàries per al bon desenvolupament de qualsevol ocupació): puntualitat, bona imatge, tracte al client/companys/ preparadors laborals/referents, autonomia a l'hora de desenvolupar la feina, en els desplaçaments, cura de la feina... D'aquest grup em sorprèn un dels nois que de tant en tant "desconnecta" i es despista i durant la sessió està prou centrat i, de seguida, capta el missatge. Això sí, realment vaig estar a sobre d'ell fent-lo participar.
Pel que fa a la noia amb les fitxes adaptades, realment me n'adono que cal gestionar millor els temps per a una propera sessió, ja que realment té moltes dificultats en la lectura i l'escriptura i cal una atenció totalment individualitzada; la resta va fent més o menys al seu ritme i de forma autònoma. El que veig de positiu (que se'm va ocórrer en aquell moment) va ser anar comentant la fitxa de la noia i les respostes que anava donant per tal de repassar els conceptes clau amb la resta i que els altres també poguessin dir la seva.
En el tancament de la sessió (recordem el concepte de competència, competències transversals i quines ens ajudaran a millorar l'ocupabilitat) un dels nois comenta que se les haurà de memoritzar. És aleshores quan se m'acut fer una mena de joc, de manera que d'una banda, quan els dic una competència transversal puguin posar un exemple amb les seves paraules,o bé poso jo l'exemple i ells intenten "encertar" la competència transversal. En general funciona i justament aquest noi que feia el comentari és el que més encerta amb les seves respostes.
Amb tot me n'adono que podria haver aprofundit més, posar més exemples, dedicar més temps a que ells pensessin en exemples a voltant de les definicions de competències transversals, però justament abans de començar la sessió la tutora em comenta que necessitava el grup per fer una tasca concreta de la Fundació i, per tant, vaig anar més ràpid del que m'hagués agradat (en comptes de destinar-hi 2h vaig destinar 1:30h). Però, vaja, els conceptes penso que estan clars. De totes formes se'm va ocórrer el que podria ser el contingut d'una altra fitxa d'aprofundiment, especialment per la part del grup que "tirava" més.
Altre cop m'ha sorprès el grau d'atenció i de participació, de tolerància de les meves correccions i observacions si s'equivocaven, de repetir conceptes un i altre cop... És més, quan vam acabar ja preguntaren què faríem la propera sessió!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada