dijous, 15 de maig del 2014

Programa de Formació Continuada: Millora cognitiva i mòduls formatius

Dins del programa de Formació continuada participo de dos grups, de nivells diferents, que treballen simultàniament  continguts per a la millora cognitiva i mòduls formatius trimestrals que vehiculen continguts instrumentals i culturals. El marc d'intervenció seria el de la formació de persones adultes. Per tant, es tracta de persones adultes que ja estan treballant o en procés de cercar nova feina i que, voluntàriament, participen d'aquestes activitats formatives (d'altra banda, totalment recomanables per al conjunt d'usuaris de la Fundació). Per distingir-los els anomenaré grup 1 i grup 2.

  1. GRUP 1:  El grup està format per sis persones amb la síndrome de Down amb un bon nivell de lectura i escriptura. Es propicia el treball autònom i independent i l'atenció individualitzada ja que els ritmes són diferents.
    •  a primera hora realitzen fitxes de treball (llapis i paper) per al treball de les funcions cognitives fent ús de diversos materials publicats per altres institucions, seguint els fonaments dels programes d'enriquiment instrumental però adaptats al col·lectiu, potenciant el treball de les diferents funcions cognitives: comparacions, classificacions, relacions, identificacions, instruccions, progressions numèriques, organització, etc. de manera que la complexitat de les tasques va augmentant progressivament (diferents graus  o nivells dins del treball de cada funció cognitiva) 
    • a segona hora realitzen el mòdul formatiu: els continguts estan plantejats de forma que els aspectes treballats ofereixin una formació bàsica però no tenen caire de matèries "acadèmiques", sinó que més aviat responen a demandes dels propis participants de millorar els seus coneixements i les seves capacitats. Per exemple, han treballat mòduls al voltant del modernisme, sobre prevenció de riscos a la llar, mitjans de comunicació, relacions interpersonals, gestió dels diners, etc. Actualment estem treballant un mòdul sobre les 7 meravelles del món utilitzant diferents suports: fitxes de treball, imatges, documentals, etc.
  2. GRUP 2. Està format per 5 persones amb la síndrome de Down amb dificultats amb la lectura i l'escriptura i requereixen d'una atenció totalment personaltizada. Els continguts a treballar són els mateixos (continguts de millora cognitiva, continguts de formació bàsica) però estan adaptats i es treballa a partir de fitxes de treball dissenyades específicament segons les característiques del grup per l'equip de formadors.


Val a dir que en totes les sessions, a banda del treball autònom, de l'atenció individualitzada i de la selecció del material adequat a les necessitats i motivacions del grup, s'afavoreix la discussió d'idees i opinions, així com la generalització del que s'aprèn a d'altres situacions de la vida quotidiana.
D'altra banda, partint de la metodologia de l'aprenentatge mediat i tal com es recull en la introducció metodològica  de La Capsa  d'Eines i Recursos del Projecte Aura (material publicat), es fa ús d'un seguit d'estratègies que optimitzen aquesta mediació i del desenvolupament d'un aprenentatge actiu, per tal que cadascú se senti partícip del seu propi procés d'aprenentatge:

      • No acceptar "no puc", "no ho sé", afavorint que se sentin capaços de provar-ho.
      • Regular els torns comunicatius.
      • Acceptar qualsevol resposta per estranya que sigui, buscant la relació amb el que s'està parlant.
      • Afavorir el respecte i la tolerància.
      • Partir del seus coneixements previs, experiències viscudes, connexions amb la seva realitat i vida quotidiana.
      • Fomentar les respostes i conductes divergents.

És en aquest programa on la meva participació és més activa (en el sentit que no em limito a observar i/o a oferir alguns aclariments, algunes preguntes o propostes en relació al que es tracta), atesos els requeriments d'atenció individualitzada i, en alguns moments de la sessió, la meva participació és totalment autònoma portant la gestió del grup i de l'exposició i treball dels continguts (sota la supervisió del formador del grup).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada