Pel que fa a la preparació laboral, actualment assisteixo a les sessions de dos grups amb nivells diferents (n'hi ha més, de grups, ja que l'atenció a la Fundació Aura es basa en la individualització de l'ensenyament i l'atenció en petit grup, de 4-5 persones) que , per simplificar, anomenaré grup A ( segons la nomenclatura seguida en el post "context d'intervenció", més avall) que inclou aquells usuaris que es preparen per iniciar el seu procés laboral. I després també estic amb el grup AB, que també inclou usuaris que ja estan iniciant el seu procés d'inserció laboral per mitjà de pràctiques a les empreses i que requereixen d'un seguiment psicopedagògic de la seva estada a l'empresa, a banda de reforçar aspectes relacionats amb la formació i l'orientació professional.
En aquest post em centraré en les activitats desenvolupades en el grup A, que està format per 4 usuaris amb síndrome de Down, la majoria d'ells provinents d'escoles d'educació especial de Barcelona. Un d'ells, però, va realitzar un PQPI de fusteria i va realitzar pràctiques en diverses empreses (no directament relacionades amb la fusteria, ja que és un sector complicat actualment) i un altre dels usuaris compagina la preparació laboral amb tasques d'auxiliar de menjador i suport a secretaria a l'escola d'on prové. Val a dir que és un grup, podríem dir, amb un nivell mig però que encara cal acabar de polir pel que fa a habilitats socials i a autonomia personal.
En el grup de preparació, a banda de continguts teòrics també es treballen continguts laborals pràctics que tindran relació amb els perfils ocupacionals als quals podran aspirar: tasques de classificació, de manipulació, etc. Es pretén, doncs, el treball de la formació i l'orientació ocupacional per mitjà d'un programa de millora de la seva autonomia personal, habilitats socials, coneixements de l'entorn laboral i actitud envers el treball.
Pel que fa als continguts laborals més teòrics darrerament estem treballant el tema de les competències professionals, centrant-nos en la diferenciació entre les competències específiques dels diferents llocs de treball i les competències transversals. Com a material a la Fundació Aura es treballa molt amb fitxes de treball (llapis i paper) que paral·lelament permet el treball continuat de la lectoescriptura, la comprensió oral i escrita i l'expressió.
Dels materials utilitzats per a la configuració de les fitxes de treball destaco el "Diccionari de competències transversals per a la inserció laboral de les persones amb especials dificultats" de la Fundació Pere Tarrés, interessant per la definició de les diferents competències i, especialment, l'elaboració de rúbriques per a l'avaluació del nivell d'assoliment de les competències en tant que criteris o estàndards lligats als objectius d'aprenentatge, fent l'avaluació més simple i transparent. Us adjunto el document de treball:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada