dilluns, 12 de maig del 2014

Programa Aura Vital

El programa Aura Vital és un programa coordinat pel servei de Neuropsicologia de la Fundació Aura, que s'encarrega de donar resposta al complex diagnòstic diferencial en el col·lectiu de persones amb la síndrome de Down que per mitjà d'un seguit de qüestionaris i proves protocolaritzades permet detectar els primers canvis i signes d'envelliment a nivell cognitiu, l'Screening Aura de Seguiment Neuropsicològic: SAS-NPS i el Protocol Aura de Seguiment Neuropsicològic: PAS-NPS, eines que permeten complementar la informació que facilita la família i l'entorn laboral en moments puntuals  en els que s'observen canvis en la persona que poden preocupar o confondre. Així el programa Aura Vital ofereix un espai adequat a les  persones que per diferents circumstàncies necessiten estar fora de l'entorn laboral, ja sigui de manera temporal o de manera definitiva.
L'objectiu és que les persones que ho necessitin se sentin ben ateses, es mantinguin actives per tal de recuperar-se i tornar a reemprendre les seves activitats i si és possible incorporar-se al món laboral.

Els usuaris del grup són majors de 40 anys i realitzen activitats diàriament a la Fundació, en els espais propis o bé en equipaments del barri (poliesportiu, biblioteca, etc.). Les activitats a desenvolupar s'organitzen en funció de cinc eixos o àrees de treball:

  • Vida a la llar: activitats pràctiques vinculades a la llar en col·laboració amb el programa Aura Habitat i que pretén l'adquisició i el manteniment de capacitats, habilitats i estratègies per a desenvolupar-se a la llar, tant en temes de cuina, com manteniment de la llar com d'higiene personal d'una manera independent i autònoma.
  • Fem cultura: es tracta de dotar d'eines i estratègies per aprofitar l'espai cultural públic, els equipaments culturals del barri i gaudir d'activitats culturals en grup ja sigui per mitjà de sortides culturals, ja sigui per mitjà d'activitats de treball personal de seguiment de l'actualitat (lectura de notícies de diaris), planificació i organització de les sortides. En aquest sentit des de fa un temps el grup Aura Vital col·labora amb l'Espai de Gent Gran de l'Esquerra de l'Eixample en l'organització d'activitats conjuntes per a un envelliment actiu.
  • Activitats lúdiques i de temps lliure: jocs de taula, visionat de pel·lícules, documentals, informàtica, etc., que permetin a la persona gaudir del seu temps lliure i participar d'activitats lúdiques.
  • Salut i benestar psíquic i físic: activitats físiques (esportives) i activitats d'estimulació cognitiva així com adquirir els hàbits correctes per al benestar físic i emocional.
  • Art i creació: activitats que permetin realitzar creacions artístiques pròpies i gaudir de l'art en si mateix.
En el grup en què participo ens trobem amb tres persones amb la síndrome de Down, majors de 41 anys, dos dels quals estan de baixa temporal (llarga) a la seva feina i una persona que ja té la baixa definitiva. Val a dir que es nota que  és un grup "treballat" i tenen un bon nivell ( lectoescriptura, comprensió, expressió, coneixements culturals, autonomia...).
Pel que fa a la dinàmica de les sessions, en el primer temps d'acollida els usuaris expliquen fets o successos esdevinguts durant la setmana . En un segon moment es prioritza el treball autònom pel que fa al treball de millora cognitiva per mitjà de fitxes de treball individual (paper i llapis) amb què es treballen diferents funcions cognitives (relacions, identificació, comprensió i reconeixement, instruccions, seriacions, orientació espacial, etc.) o bé també amb l'ús de diferents materials multimèdia, com el SmartBrain (treball de memòria i reconeixement, memòria i  orientació, atenció i capacitats executives i llenguatge). En un tercer moment es passa a fer un treball de l'actualitat per mitjà de la selecció de notícies de diaris, internet i treballar-les per mitjà de diferents pautes, analitzar-ne els continguts i fer-ne un resum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada