Els participants del programa de formació laboral, en funció de l'anàlisi del seu perfil d'ocupabilitat i de l'anàlisi del lloc de treball que les diferents empreses oferten, comencen unes pràctiques en les empreses acompanyats d'un professional de la Fundació Aura (preparador laboral que, seguint la metodologia del treball amb suport, acompanya en el procés de formació en situació real, en el propi lloc de treball). El preparador laboral acompanya el participant, durant aquestes pràctiques, que tenen una durada d'entre 2 i 4 mesos. Després d'aquest període d'aprenentatge i quan el candidat conegui bé el seu treball i manifesti una actitud correcta, l'empresa contractarà el candidat.
La nomenclatura d'aquest grup, AB, respon al fet que es combina d'una banda el seguiment setmanal dels candidats que estan en procés d'inserció laboral (seguiment laboral i personal), és a dir, d'aquells candidats que han començat el programa de preparació laboral i que han aconseguit, de forma més o menys ràpida, unes pràctiques a l'empresa, candidats que han finalitzat el seu període de pràctiques però que no han estat contractats per l'empresa (ja sigui per qüestions personals o ja sigui per qüestions estrictament laborals), així com aquells candidats que encara han de treballar diferents aspectes pel que fa a la millora de la seva autonomia personal i ocupabilitat.
Així, en el grup AB, inicialment constava de 2 noies i 2 nois amb discapacitat intel·lectual (no síndrome de Down) que es preparaven per a iniciar el seu procés laboral però que durant el curs han aconseguit fer pràctiques. Això ha fet que el grup s'hagi recompost i actualment estigui format per 3 noies i 2 nois amb D.I. Val a dir que és un grup molt "potent" i tots els components del grup tenen una bona formació professional inicial: la majoria han fet algun PQPI (d' auxiliars administratius, d'hostaleria i restauració principalment) i una de les noies va fer un CFGM d'auxiliar administratiu.
Pel que fa a la dinàmica de les sessions, la primera part consisteix a fer el seguiment laboral i personal dels nois/es que estan fent actualment pràctiques: tasques que realitzen, relacions dins l'empresa i amb el preparador laboral, conflictes i dificultats, aspectes de millora, actituds davant la feina, etc. Continguts que, d'altra banda, són prou motivadors i altament recomanables per a la resta del grup que encara està en procés de formació, ja que es tracta de coneixements, habilitats i actituds molt contextualitzats en entorns reals de treball. Es posa especial èmfasi a les dinàmiques grupals.
La segona part de les sessions consisteix al treball d'aquells continguts personals i laborals per a garantir una bona inserció laboral i/o un bon manteniment del lloc de treball. Alguns dels continguts treballats durant la meva estada han fet referència a les competències transversals, a la definició dels perfils professionals, possibles fonts de conflicte a la feina (quant a aspectes relacionats amb les tasques, quant a aspectes relacionals).
Pel que fa als continguts del programa, aquests segueixen els continguts generals dels cursos de F.O oficials convocats per la Generalitat, però incorporant aquells continguts específics elaborats per la Fundació Aura, fruit de la seva experiència i el coneixement de les necessitats dels joves amb D.I que s'incorporen al món del treball.
Pel que fa als continguts del programa, aquests segueixen els continguts generals dels cursos de F.O oficials convocats per la Generalitat, però incorporant aquells continguts específics elaborats per la Fundació Aura, fruit de la seva experiència i el coneixement de les necessitats dels joves amb D.I que s'incorporen al món del treball.