dimecres, 26 de novembre del 2014

APLICACIÓ FITXES DE TREBALL (I)

Bé ja he passat algunes de les fitxes a dos dels grups. Tots dos grups m'han sorprès molt positivament, tot i que per coses diferents. També he de dir que, sembla una ximpleria, però com és d'important tenir-ho tot apamat perquè tot segueixi el curs previst. Em refereixo a una cosa tan òbvia com tenir les còpies necessàries de les fitxes de treball, que no les tenia, i això va fer que tot s'endarrerís i que comencés més neguitós del que calia! (Es nota que sóc "novato" en la docència, eh?)

  • GRUP B (Seguiment de la inserció): FITXA "LES COMPETÈNCIES TRANSVERSALS (4): Com podem resoldre els problemes amb els companys de feina? "
Passo la darrera de les fitxes, que tracta sobre l'autocontrol i l'assertivitat i es planteja un cas (amb un estil de resposta agressiva) per analitzar-lo i poder descriure les diferents fases que es plantegen per a l'ensenyament-aprenentatge de l'assertivitat (veure pàgina "L'assertivitat" del bloc). Prèviament, però, he hagut d'emmarcar l'activitat dins del treball tutorial que estan seguint al grup, ja que darrerament exposaven casos on es detectava una manca d'habilitats de resolució d'aquests tipus de problemàtiques en la relació amb els companys de feina. Així com emmarcar-ho dins del meu treball de les competències transversals i contextualitzar una de elles en concret, la comunicació assertiva. La sessió s'ha desenvolupat tal i com la tenia prevista i la veritat m'ha sorprès, en primer lloc, el seu grau d'atenció i de participació ja que és un grup on normalment les meves intervencions són molt puntuals (ja que parlen de temes molt concrets de la seva feina) i que una de les persones que normalment no xerra gaire al grup feia aportacions molt encertades i que ajudaven a que els altres veiessin més clarament el que es volia transmetre. Ha estat molt positiu també perquè han pogut associar els tres estils comunicatius (agressiu, passiu, assertiu) a un vídeo que van veure mentre feien el curs de preparació laboral i que justament representava diferent situacions a la feina. Per al tancament de la sessió volia agafar un dels seus exemples i analitzar-lo seguint el procés seguit durant l'activitat, però un dels nois va arribar justificadament molt tard i ens havia de comunicar notícies de la seva feina (estava fent pràctiques i finalment el contractaran). Per tant, l'últim quart d'hora de la sessió el vam dedicar a fer roda per explicar aspectes de la seva feina (que després traslladaria al formador, que no hi era present). Així, la sessió que estava prevista per a una hora va durar hora i mitja i es podria haver allargat més, haver aprofundit més. I, també, pensar en nous casos per a plantejar o rescatar casos que ells havien plantejat en sessions anteriors per poder analitzar-ho des d'aquesta nova perspectiva.

  • GRUP A3 (Preparació laboral, grup "potent"): FITXES "LES COMPETÈNCIES TRANSVERSALS (1) I (2): Què sabem de les competències?  Quines són les competències transversals per millorar la nostra ocupabilitat?
En la sessió de dues hores del bloc de "Competències clau" del curs de Preparació Laboral passo les dues fitxes i per a una de les noies, la versió adaptada, tot i que els continguts a treballar són els mateixos  i l'explicació per part meva és la mateixa. Em sobta, perquè tots tenen un PQPI i quan se'l pregunta per les tasques, les feines que fa i que li són pròpies d'un ajudant de cambrer (és un dels oficis a què poden aspirar) d'entrada diuen que no ho saben. Per tant, de seguida els poso en situació perquè se'n puguin fer una imatge mental (què fan els cambrers als bars, terrasses o restaurants on hi heu anat mentre vosaltres esteu prenent alguna cosa/dinant) i aleshores sí poden respondre sense dificultat. Això per treballar les competències específiques d'una ocupació. Per introduir les transversals faig que reflexionin (per mitjà de preguntes) sobre el que se li demana a un "bon treballador" a banda de fer les seves tasques pròpies. De seguida capten el concepte de competència transversal fent al·lusió a continguts que estan treballant en altres blocs (habilitats socials, millora cognitiva, noves tecnologies...) tot i que, en la segona fitxa, que s'aprofundeix en el tema, els costa arribar a la conclusió que les competències transversals són comunes a moltes ocupacions (especialment les definides per als col·lectius amb especials dificultats, ja que conjuguen un seguit d'hàbits, actituds i habilitats sociolaborals necessàries per al bon desenvolupament de qualsevol ocupació): puntualitat, bona imatge, tracte al client/companys/ preparadors laborals/referents, autonomia a l'hora de desenvolupar la feina, en els desplaçaments, cura de la feina... D'aquest grup em sorprèn un dels nois que  de tant en tant "desconnecta" i es despista i durant la sessió està prou centrat i, de seguida, capta el missatge. Això sí, realment vaig estar a sobre d'ell fent-lo participar.
Pel que fa a la noia amb les fitxes adaptades, realment me n'adono que cal gestionar millor els temps per a una propera sessió, ja que realment té moltes dificultats en la lectura i l'escriptura i cal una atenció totalment individualitzada; la resta va fent més o menys al seu ritme i de forma autònoma. El que veig de positiu (que se'm va ocórrer en aquell moment) va ser anar comentant la fitxa de la noia i les respostes que anava donant per tal de repassar els conceptes clau amb la resta i que els altres també poguessin dir la seva.
En el tancament de la sessió (recordem el concepte de competència, competències transversals i quines ens ajudaran a millorar l'ocupabilitat) un dels nois comenta que se les haurà de memoritzar. És aleshores quan se m'acut fer una mena de joc, de manera que d'una banda, quan els dic una competència transversal puguin posar un exemple amb les seves paraules,o bé poso jo l'exemple i ells intenten "encertar" la competència transversal. En general funciona i justament aquest noi que feia el comentari és el que més encerta amb les seves respostes.
Amb tot me n'adono que podria haver aprofundit més, posar més exemples, dedicar més temps a que ells pensessin en exemples a voltant de les definicions de competències transversals, però justament abans de començar la sessió la tutora em comenta que necessitava el grup per fer una tasca concreta de la Fundació i, per tant, vaig anar més ràpid del que m'hagués agradat (en comptes de destinar-hi 2h vaig destinar 1:30h). Però, vaja, els conceptes penso que estan clars. De totes formes se'm va ocórrer el que podria ser el contingut d'una altra fitxa d'aprofundiment, especialment per la part del grup que "tirava" més.
Altre cop m'ha sorprès el grau d'atenció i de participació, de tolerància de les meves correccions i observacions si s'equivocaven, de repetir conceptes un i altre cop... És més, quan vam acabar ja preguntaren què faríem la propera sessió!!


dimarts, 25 de novembre del 2014

ATURADA I VISTA ENRERE

Un dels propòsits d'aquesta primera fase d'intervenció, a banda de generar informació i els materials didàctics pròpiament, era fer un bon exercici de recerca i buscar informació al voltant de les competències transversals, concretament per a col·lectius de persones amb diversitat funcional.
No ha estat feina gens fàcil!!  Quan he trobat informació sobre competències anava dirigida a col·lectius molt específics (joves principalment) i hi havia alguns aspectes que se'm feien difícils de conceptualitzar quan pensava en el col·lectiu concret. I quan he trobat alguna informació relacionada amb el col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual  no es parlava dins del context de les competències transversals.

D'altra banda, era conscient que a la Fundació Aura es treballaven aquestes competències en major o menor grau, amb un major o menor grau de sistematicitat... A banda dels continguts (no se pas com dir-ho) "clàssics", això és, el treball de les habilitats socials, de continguts instrumentals, de l'autoconeixement, del coneixement del món laboral, hi ha un seguit d'aspectes que sempre s'han tingut en compte: l'autonomia, la imatge personal,  la flexibilitat (versus rigidesa mental), l'autocontrol, saber-se moure's, gestionar l'entorn... en aquest procés de transició a la vida activa i adulta.

Arribo, doncs, a la conclusió que el paradigma, la forma de conceptualitzar al nou treballador i a les noves formes d'entendre el treball a partir dels conceptes d'ocupabilitat, competències professionals, competències transversals generen un nou discurs, però molts dels elements que el treball d'aquests conceptes implica ja s'ha anat fent, intueixo, en molts dispositius d'inserció sociolaboral.
Però aquest canvi de paradigma fa, al meu entendre, que s'obri tot un ventall de possibilitats, de formes de treball i d'atendre a un seguit d'aspectes de la persona que inicia un itinerari d'inserció que, amb la seva presa de consciència, millora, en definitiva l'atenció integral a les persones amb discapacitat que necessiten ser incloses en el món laboral. Perquè tots tenim dret a treballar i a aportar alguna cosa a l'empresa, institucions...societat. Els empresaris s'ho han de creure, però els futurs treballadors també. Aquí el discurs de les competències obre un nou horitzó, això crec entendre, més esperançador.

I enriqueix, per suposat, la pràctica psicopedagògica en l'àmbit de l'orientació professional, obrint noves vies de recerca i d'investigació (això imagino).

Després d'aquesta primera fase he assolit tots els objectius plantejats? Penso que sí. Tot i que m'ha mancat, al meu gust, una major col·laboració amb els professionals de la Fundació, en realitat, per a garantir una major seguretat en les passes que anava fent, en els coneixements que anava incorporant.... Però quan no es pot, no es pot i això no és excusa  per seguir treballant.
Amb tot, he d'agrair l'assessorament de la meva tutora de pràctiques i els ànims per esforçar-me i confiar en mi mateix i tenir la seguretat de, si no fer-ho del tot bé, fer-ho el millor possible.


FITXES DE TREBALL

1. OBJECTIUS

-       Clarificar el concepte de competència professional.
-       Distingir entre competències específiques i competències transversals.
-       Reconèixer la importància dels comportaments i actituds a l’hora de desenvolupar una feina.
-       Identificar les competències transversals  i la seva relació amb diferents ocupacions.
-       Reflexionar sobre les pròpies competències i, d’entre elles, quines cal millorar.
-       Adquirir estratègies per a la millora de les competències en la vida quotidiana.
-   Aprofundir en les competències transversals socioemocionals a la feina implicades en la resolució de problemes.

  2.. CONTINGUTS

·         Concepte de competència professional: coneixements, habilitats i actituds que es posen en joc.
·         Les competències són comportaments observables.
·         Les competències específiques d’una ocupació i les competències transversals a vàries ocupacions.
·         Les competències transversals com a millora de l’ocupabilitat: A banda de la formació i l’experiència laboral, hi ha un seguit d’habilitats, comportaments i actituds que s’associen a l’exercici d’una ocupació.
·         Les competències transversals són indispensables per fer bé qualsevol feina.
·         Decàleg de competències transversals per a la inserció de col·lectius amb dificultats d’inserció.
·         Tots atresorem capital competencial: les competències al llarg de la vida i formes d’adquisició.
·        Les competències s’aprenen i es poden millorar, no és quelcom que es té o no es té.
·        A l’hora de desenvolupar una ocupació cal veure si el nostre perfil competencial (referit a les competències transversals) s’hi ajusta i, si no, què es pot fer per desenvolupar-les.
·        Principals competències transversals que es posen en joc en la interacció amb els altres: autocontrol i assertivitat. Metodologia per a la resolució de problemes a la feina i actuar de forma assertiva. Exposició de casos.


 3. ACTIVITATS I RECURSOS METODOLÒGICS

 Alguns principis metodològics
  • Formació generalitzable i transferible: els continguts formatius han de ser útils per al desenvolupament de la vida quotidiana.
  • Activitat, funcionalitat, significativitat i sentit: cal atendre les opinions i demandes de la persona i potenciar la seva participació al llarg del procés formatiu. A més, és important explicar per què és important que aprenguin cadascun dels continguts i coneguin la seva utilitat.
  • Atenció individualitzada i atenció a la diversitat de coneixements previs, ritmes de treball, nivells, formes de treballar i suports necessaris.
  • Animar a participar, a dir el que pensen tot i que hi hagi incorreccions i aprofitar les seves intervencions.
  • Fer preguntes que facilitin la reflexió.
  • La formació ha d'incloure elements actitudinals: cal treballar continguts formatius relacionats amb les habililitats socials, amb el reconeixement i solució de problemes.
  • Format dels textos escrits: lectura accessible, suports visuals, per a facilitar la comprensió.
Recursos
-      FITXES DE TREBALL (llapis i paper):
o  Les competències transversals (1): Concepte de competència: competències específiques i competències transversal
o  Les competències transversals (2): Definició de les competències transversals per a la millora de l’ocupabilitat.
o  Les competències transversals (3): Identificació de les pròpies competències.
o Les competències transversals (4): Els problemes de relació a la feina. Competències de gestió emocional i de comunicació assertiva.

Es contemplen dos tipus de fitxes, les de la versió inicial i les de la versió adaptada (A) per a un possible grup o per a alumnes dins d’un mateix grup amb major necessitat de suport i/o amb un menor autoconeixement i coneixement de l’entorn laboral.


-       MATERIAL AUDIOVISUAL: CD “JO PUC” de la Fundació Aura.

CARACTERÍSTIQUES DEL GRUPS: Resultats de l'Observació

En aquestes pràctiques estic col·laborant en tres grups diferents:

  • GRUP A1: Grup de 5 nois/es amb la síndrome de Down ( entre 21 i 23 anys) que realitzen el curs  de Preparació Laboral per a la inserció, provinents d'escoles d'educació especial on han rebut formació prelaboral i una d'elles ha fet un PQPI: 
      • Grup on cal treballar constantment les habilitats socials.
      • Grup que requereix d'un suport individualitzat intens.
      • Grup que té un baix coneixement dels oficis i el món laboral.
      • Grup que necessita madurar a nivell professional i, particularment, a nivell personal (autoconeixement i autonomia) en el seguiment de les classes, la fatiga a l'hora de realitzar les activitats, els moments d'espera...
      • Grup que respon bé a activitats individuals (amb suport) i a activitats grupals (posant èmfasi en el treball de les habilitats socials)
  • GRUP A3: Grups de 4 nois/es amb intel·ligència límit ( entre 20 i 23 anys) que realitzen el curs de Preparació Laboral per a la inserció. Tots han realitzat prèviament un PQPI :
      • Grup amb un bon nivell d'habilitats socials
      • Grup prou autònom, excepte una noia que requereix suport (dificultats en la lectura i l'escriptura).
      • Grup que té un bon nivell incial de coneixement dels oficis i baix del món laboral. Les seves expectatives generalment no s'ajusten a la realitat actual laboral.
      • Grup força participatiu amb capacitat de treballar força autònomament.
      • Grup que respon bé a activitats individuals, però prefereixen les activitats grupals, de discussió, d'expressió de les seves opinions, de fer preguntes...
  • GRUP B : Un dels grups de Seguiment de la Inserció, on realitzen una tutoria de seguiment grupal del desenvolupament de la seva feina i possibles dificultats o problemes que se'ls presenten en el lloc de treball. Grup de 7 persones on alguns nois/es tenen la síndrome de Down, altres amb algun tipus de discapacitat intel·lectual. Dos d'ells estan en procés de realització de pràctiques a l'empresa (seguint la metodologia del Treball amb Suport) i la resta ja fa més d'un any que estan treballant en empreses ordinàries:
      • Grup que participa molt activament: els agrada explicar què fan a la feina, com els va i si tenen algun problema a la feina (o alguna situació que els ha passat i no saben com resoldre-la) normalment l'expressen.
      • Dificultats observades: els costa acceptar crítiques, observacions... es mostren a la defensiva, posen excuses. Solen canviar de tema quan no toca (quan s'insisteix en algun tema en concret que els afecta personalment), En ocasions presenten una certa rigidesa mental. Els  costa distingir entre fer bromes i parlar seriosament, diferenciar les situacions i com s'expliquen les coses. Manifesten certes pors a l'hora de fer front a algunes situacions a la feina. Tendència a mostrar respostes agressives o evasives davant els conflictes a la feina.


Amb totes aquestes dades (tot i que era conscient inicialment que em trobaria amb diferents nivells de qualificació professional inicial( ja que els agrupaments constituïts es basen en aquest criteri, d'entre altres) vaig adonar-me que seria necessari, a l'hora de desenvolupar el material didàctic, contemplar dos tipus de fitxes, una d'elles més adaptada (quant a presentació de la informació, quantitat de text  i idees principals, complementar la informació amb imatges...) i els continguts a tractar seguirien una seqüència lògica d'anar d'allò més general (concepte de competència professional) a allò més específic (definició de les competències transversals per a la millora de l'ocupabilitat, des d'un apropament inicial) de manera que aconseguís amb tot plegat que poguessin aprofundir en el seu autoconeixement personal i laboral tot reflexionant al voltant del concepte de competències transversals.

D'altra banda, amb tot el que observava de les experiències expressades pels nois i noies del grup B en un entorn real i ordinari de treball, vaig veure convenient (de cara també a tenir-ho en compte en una formació professional inicial) aprofundir en aquelles competències transversals "de relació" que influïen directament en el manteniment d'un lloc de feina. Així, pensant en aquest grup vaig elaborar una fitxa relacionada amb la resolució dels problemes a la feina, concretament vinculades a la gestió de les emocions i la comunicació assertiva.

dilluns, 24 de novembre del 2014

MATERIALS DE CONSULTA PER A L'ELABORACIÓ DE LES FITXES DE TREBALL

Tot i que la creació de la majoria de les fitxes és original, el fil conductor del material, així com la finalitat del mateix està basat, en ocasions molt fidelment, en altres materials disponibles:

1) EL proVP - Projecte de vida professional, del Consorci d’Educació de Barcelona: http://www.edubcn.cat/ca/suport_educatiu_recursos/orientacio_transicions/projecte_vida_professional

2)    Competències clau, de Barcelona Activa: http://w27.bcn.cat/porta22/cat/persona/competencies_clau/index.jsp


3)    Les fitxes de treball de la Fundació Aura i els continguts propis a treballar que es recullen en la Guia didàctica del programa POIN (Progarma d'orientació i  acompanyament a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental). Els continguts del programa es poden consultar al DOGC.


4)  Figuera, P.; Freixa, M.; Paula, I. (2008). Les habilitats socials per a la integració sociolaboral de les persones amb intel·ligència límit. Una visió des de la pràctica. Barcelona: Diputació de Barcelona.

     Pel que fa a les imatges recollides en els materials, es tracta d’imatges lliures de drets extretes del        portal Corbis: http://www.corbisimages.com/

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

Torno a pujar un document-base que estic utilitzant per al treball de les competències transversals per al col·lectiu que ens ocupa.
He d'aclarir que les competències seleccionades s'orienten al treball amb col·lectius amb dificultats d'inserció (entre ells, el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual).

Concretament hi ha tres competències que no tindré directament en compte (no només perquè ens movem en uns conceptes força abstractes)  ja que, en el context del treball amb suport, són elements imprescindibles de treball durant l'acompanyament de la persona en el lloc de treball "in situ" i que des d'una formació prelaboral molt inicial pot costar de pair: L'excel·lència laboral, la Gestió de l'entorn i la  Disposició a l'aprenentatge.
Això no vol dir que en certa manera es treballin, però no potser als nivells requerits per a l'assoliment d'uns nivells adequats de competència.



                               

PLANIFICACIÓ EN ORRIS....

Em queda clar, arribats a aquest punt de l'estada de pràctiques, que una bona planificació, si bé ha d'estar ben dissenyada, ha d'incloure necessàriament (no sé pas com dir-ho) el contemplar un seguit d'imprevists en la seva temporització.
També em queda clar que la posada en acció de la planificació és un procés DINÀMIC i, per necessitat, FLEXIBLE.
El que vull dir amb això és que havia planificat un seguit de fases, havia fet la temporització (val a dir,  molt ajustada i, és clar, sense contemplar possibles imprevists) i tot això se n'ha anat en orris...
Per què?
  1. En primer lloc perquè no he tingut present el "plànning" del centre. Tot i que és cert que em vaig reunir amb la tutora del centre per acabar de quadrar la temporització, no se'm va ocórrer preguntar per aquests aspectes. Durant aquest curs la Fundació Aura està celebrant el seu 25è aniversari i això comporta la realització d'un seguit d'actes organitzats pels propis professionals de la Fundació (entre ells la meva tutora), la participació dels nois/es en un seguit d'activitats i sortides (per exemple la participació en un curs de formació de Barclays, col·laborar en una mena d'enclavament per a una empresa  en la producció d'uns manipulats) i absències que es produeixen durant el curs (malalties dels nois/es, absències dels formadors per a reunions urgents amb empreses, etc...). Què en trec, de positiu, de tot això? TEMPS I EXPERIÈNCIA. Temps per poder elaborar el meu "producte" (materials de formació) i experiència com a docent (en alguna ocasió he hagut de substituir algun formador pels motius anteriors) i en l'aprofundiment sobre temes laborals i experiències properes als nois/es i com encabir-los a l'hora de desenvolupar properament els continguts a treballar.
  2. En segon lloc perquè realment l'abast del meu "producte" era molt més del que em pensava. L'elaboració de fitxes de treball (en una versió inicial i una versió adaptada per a aquells grups amb més necessitats de suport) i la guia didàctica  al voltant de les competències transversals per a la millora de l'ocupabilitat en aquest col·lectiu, no ha estat ni de bon tros tan fàcil com creia, ni tan ràpid d'elaborar. D'altra banda, tot i que m'he basat en alguns materials disponibles, bona part de l'elaboració de les fitxes ha estat de creació pròpia i el fet d'utilitzar la metodologia de la lectura fàcil no és tan immediat com sembla. Què en trec de positiu de tot això? Un major coneixement al voltant de la temàtica de les competències transversals, sobre l'elaboració de materials didàctics, un major grau de reflexió a l'hora de planificar la intervenció educativa com a docent i quins aspectes cal considerar a l'hora de desenvolupar una programació didàctica que, la intenció hi és, no deixi res enlaire. I, és clar, despertar la part més creativa de la professió!
  3. En tercer lloc perquè no he deixat espais per a la reflexió i, si fos necessari, modificar alguns aspectes de la programació d'activitats que es duran a terme. Que m'hagi "currat" els materials que vull passar en les sessions de formació no vol dir que vagin a funcionar, o despertin l'interès dels nois/es o que realment s'adaptin a les seves necessitats (siguin massa fàcils o massa complicades, hagi previst els suports adequats....). Què en trec de positiu de tot això? Sent conscient de tot això, hauré de fer un exercici d'autoavaluació en cada sessió de formació i adaptar-me als imprevists que sorgeixin durant la intervenció d'una forma àgil tenint en compte els feed-backs que rebi dels grups. La planificació no pot ser rígida.
  4. Perquè els imprevists no sempre venen de fora.... A banda de l'estrès propi de l'estudiant de pràctiques (amb una major o menor responsabilitat familiar) a l'hora de posar en marxa la seva intervenció ( i l'aparició de les  inseguretats pròpies quan t'endinses en un camp en què no es té gaire experiència: Ho faré bé? Seré capaç de dur-ho a la pràctica? Respondré a les expectatives del centre? de l'assignatura? de les competències a desenvolupar?etc, etc, etc.), he d'afegir que personalment em trobo en un procés de crisi professional: Ha sorgit en mi la imperiosa necessitat de reorientar-me professionalment i de prendre una decisió no gens favorable en els temps que corren. Què en trec, de positiu, de tot això? Ni més ni menys que viure en primera persona allò que pretén aconseguir la Fundació Aura amb els seus participants en el procés de transició a la vida activa (i adulta) i el que jo pretenc amb la meva intervenció amb el treball de les competències transversals: un exercici d'AUTOCONEIXEMENT, d'introspecció, d'identificació de competències, de fer ús d'un seguit de recursos que em serviran per a construir un nou PROJECTE DE VIDA PROFESSIONAL.


Tot això per a dir que acabo de finalitzar la primera fase de la intervenció (quan ja hauria d'estar a les acaballes de la fase 2...)