dimecres, 4 de juny del 2014

Elements per a la reflexió (i III): participació i avaluació

Pel que fa a la meva participació durant les pràctiques he de reconèixer que aquesta ha evolucionat al llarg del temps partint d'un posicionament més d'observació i seguiment, que ha consistit bàsicament en una recollida de dades sobre els continguts que es tractaven, la metodologia i algunes dificultats, conflictes, temes recurrents que apareixien en les diferents sessions dels diferents grups, per passar a una participació puntual supervisada que ha consistit bàsicament en l'implicació en la pròpia dinàmica d'atenció directa davant la resolució de tasques o fitxes de treball (atenció individualitzada) així com oferir algunes explicacions, aclariments, resolució de dubtes  en l'exposició dels continguts de treball, per finalment (especialment en aquells grups amb qui he tingut més rodatge i/o millor acollida quan la coordinadora de pràctiques ha valorat que podia fer front de les tasques requerides) passar a una participació autònoma duent la gestió del grup i dels continguts.

D'altra banda, fruit de l'observació, participació i de l'experiència amb els usuaris i de l'estil de fer dels professionals de la Fundació Aura, he pogut identificar aquells continguts d'algunes assignatures del segon cicle de la carrera que m'han permès comprendre millor el context, la finalitat, el contingut i el procés d'intervenció.

  • Trastorns del desenvolupament: la nova concepció del retard mental, l'adopció d'un model ecològic per comprendre el concepte i el seu impacte en el funcionament de la persona: el desenvolupament és fruit de la interacció de l'individu amb el seu equip biològic de base amb els diferents contextos al llarg de la seva vida. Per tant, la discapacitat intel·lectual remet a una manera particular d'actuar i de relacionar-se amb el món que variarà en funció de les exigències de l'entorn i dels suports de què disposi la persona per funcionar (diversistat funcional). I les conseqüències educatives que això suposa. oferir oportunitats, enriquir el marc d'experiències, posar l'èmfasi en la participació activa de la persona i en el desenvolupament de les habilitats funcionals i la importància de detectar les necessitats educatives en termes del que necessiten per progressar. Per tant, es tracta de posar l'èmfasi en les possibilitats de la persona i no tant en les seves limitacions, sense oblidar, però, que aquestes existeixen.
  • Dificultats d'aprenentatge: la visió interactiva del concepte, tot i que partim d'unes diferències individuals cal considerar la seva interacció amb les condicions contextuals i educatives que les envolten. i que l'expressió d'aquestes diferències dependrà de les experiències (ajudes, adaptació dels materials, context d'aprenentatge) que envolti els i les alumnes.
  • Diagnòstic: no tant en el sentit de l'avaluació psicopedagògica (perquè no hi he participat) sinó més  aviat pel que fa a les característiques de les activitats d'aprenentatge (disseny d'activitats, interacció amb l'alumne i entre alumnes, acabament de les activitats...) i de les condicions per una bona gestió de l'aula (despertar l'interès, consignes, fer rellevant el contingut a aprendre, ajudar a mantenir el treball autònom, etc.).
  • Orientació professional: tots aquells elements i continguts que tenen relació, en el context de la Fundació Aura, amb assolir una educació professional de base, així com una formació professional inicial en diferents àmbits: el de la transició dels joves a la vida adulta i activa (itineraris d'inserció socioprofessionals, interrelació entre els diferents entorns: personal, familiar, social.. i la inserció sociolaboral). i el de l'orientació professional en l'àmbit laboral (coneixement del mercat de treball, adquisició i desenvolupament de competències, tècniques de recerca de feina...) tenint presents les diferents àrees d'intervenció (situacional, cognitiva, etc.).

Pel que fa a l'avaluació dels objectius que es volen desenvolupar mitjançant el pràcticum I, em plantejava els següents (en relació amb els objectius generals de l'assignatura i de les característiques de la meva estada al centre i la meva participació en els diferents grups): 

  1. Reflexionar sobre el context d'intervenció, funcions i tasques del psicopedagog al centre. Participant dels diferents programes (de la majoria) de la Fundació Aura i dels diferents grups de participants sí que m'he pogut fer una idea del context d'intervenció i una primera idea de les funcions i tasques del psicopedagog al centre, però entès com un professional més que treballa en un equip multidisciplinar i on sovint les funcions i tasques són compartides, però no en un sentit negatiu. Finalment (després d'haver-hi reflexionat amb les companyes al debat de la PAC1), entenc que tots els professionals de la Fundació Aura (independentment de la disciplina) aporten allò valuós des de la pròpia formació i experiència per al projecte de l'entitat
  2. Aplicar els coneixements adquirits en les diferents assignatures, especialment relacionades amb els processos d'ensenyament/aprenentatge amb persones amb discapacitat intel·lectual. És un treball al que he anat arribant progressivament fruit de l'observació, els errors i dificultats trobades durant la meva participació, els comentaris dels professionals de l'entitat, les reaccions dels usuaris...És quelcom, però, que hauré d'aprofundir més de cara al pràcticum II, especialment per definir el marc teòric i dotar d'una base teòrica sòlida a la meva intervenció.
  3. Detectar necessitats de cara a l'elaboració del projecte d'intervenció en un àmbit concret. És el que actualment intento fer de cara a plantejar el pla d'actuació, si bé és cert que, de forma informal vaig comentar algun aspecte a la tutora del centre en relació al tema de la transició dels joves a la vida activa (ja que participo amb un grup de joves que encara estan escolaritzats -en escoles d'educació especial- i que en breu passaran a iniciar el seu itinerari formatiu laboral) però realment el focus d'intervenció no era la pròpia entitat, sinó les necessitats detectades serien interessants per a l'elaboració d'un programa d'orientació professional però dirigit a les escoles d'educació especial.
  4. Conèixer les fases i els procediments per al diagnòstic i la intervenció en el context concret del programes i serveis de la Fundació Aura. Tot i que a nivell "teòric" sí que ho conec (remeto al full de ruta descrit en aquest bloc) penso que és una tasca que podré desenvolupar més pròpiament durant el pràcticum II ja que realment no hi he participat de les diferents fases del procés (especialment la referida al diagnòstic: entrevistes inicials, passació de tests i proves psicopedagògiques, definició de criteris per a l'assignació de grups i nivells, etc.)

Finalment, pel que fa a l'avaluació d'aquesta primera estada de pràctiques (encara no les he finalitzat, però) val a dir que estic en general molt satisfet, tot  i que tinc la sensació que no les he aprofitat al 100%, no perquè no hagi participat activament en les diferents sessions (o això hagi intentat) ni tampoc perquè no m'hagi adaptat a l'ideari i a la forma de fer de la Fundació Aura ni als compromisos adoptats, sinó perquè realment el fet de compaginar vida personal, laboral i estudis- pràctiques ha fet que realment vagi molt cansat i que malauradament no hagi dedicat el temps que m'hauria agradat dedicar a tenir una actitud més reflexiva i, especialment, a revisar els textos especialitzats relacionats amb la pràctica professional que tractin sobre les temàtiques dels processos d'intervenció que he anat analitzant que, tot i que inicialment ho he anat fent, a mesura que ha anat passant el temps m'ha costat molt més d'elaborar i que, per tant, juga en la meva contra a l'hora de definir un projecte d'intervenció sòlid i que realment pugui respondre a una necessitat real per al centre de pràctiques, és a dir, que el projecte que pugui aportar per al centre sigui realment útil. D'altra banda, considero també que això són les conseqüències pròpies del dia a dia i del fet de haver de trobar el meu lloc dins dels grups (ja formats, ja que cal recordar que he iniciat les pràctiques en el seu segon semestre) i dins de l'equip de professionals (ja que no comparteixo espais de treball - de planificació, seguiment, avaluació- ni de reflexió amb ells).

Amb tot, la valoració personal és molt positiva, principalment perquè ha obert la perspectiva que jo tenia com a professional de l'àmbit de la discapacitat intel·lectual (recordo que treballo com a educador en una llar- residència per a discapacitats intel·lectuals i malalts mentals) i m'ha sorprès molt gratament tot el treball al voltant de la formació laboral, continuada, de millora cognitiva... amb aquest col·lectiu.
I, especialment, perquè l'equip de professionals de la Fundació Aura és excel·lent i realment és un equip professional, proper i acollidor i que encomana les ganes de treballar, d'esforçar-se i de millorar dia a dia per a tirar endavant i comprometre's amb el seu projecte i amb projectes d'aquest tipus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada