diumenge, 27 d’abril del 2014

Tutoria i sentit global de les intervencions

Fins ara, observar/participar en diferents grups i programes m'ha permès tenir una visió en certa manera profunda de diferents aspectes de la institució: tarannà, formes de fer, cultura, estils d'intervenció... però aquest major coneixement parcialitzat, tot i que em feia treure conclusions a un nivell més global, encara era incomplet ja que augmentaven els meus dubtes sobre els itineraris o la ruta a seguir pels usuaris des que entren al projecte fins que arriben a ser contractats per les diferents empreses i inserir-se laboralment i, alhora, entendre el significat dels diferents programes i intervencions.

Abans de poder-ho expressar a la tutora del centre, ella mateixa pren la inciativa de, arribats a aquest punt de col·laboració amb el centre, fer una tutoria per informar sobre aquells aspectes  que poden perdre's a l'hora de focalitzar la intervenció en el dia a dia:

  1. Accés als programes d'inserció. Els usuaris/candidats generalment vénen derivats d'aquells centres escolars que coneixen el projecte, així com de recomanacions d'altres usuaris, familiars, etc.
  2. Entrada al projecte. En un primer moment es fa un treball amb la família del candidat per mitjà d'entrevistes i ús de diferents protocols d'entrada ja no només per recopilar dades d'interès sobre l'usuari sinó també sobre la pròpia família en tot allò que té relació amb la interacció amb l'usuari i el sentit/valor del treball, compromís amb el projecte, acords de participació i no intrumissió en alguns aspectes laborals, etc. En aquest sentit, recordo durant la realització d'una de les PAC de l'assignatura Orientació Professional, la reflexió al voltant de la importància de considerar la família pel seu nivell d'influència en l'orientació professional dels fills i, aplicant-ho a aquest context concret, sobretot pel que fa al coneixement per part de la família ja no només de les característiques del programa en concret que es fa al centre, sinó també de la identificació de les qualitats individuals dels seus fills en relació a determinades professions. I, principalment, per evitar que la intervenció de la família, sigui per desconeixement de la línia de treball del centre, sigui per altres motius, entorpeixi o desviï del curs normal  el procés seguit amb els fills.
  3. Avaluació psicopedagògica. D'aquells aspectes familiars que poden incidir així com de l'avaluació pròpiament de l'usuari per mitjà d'una tutoria inicial: valoració de competències bàsiques ( per mitjà de diferents instruments i proves que avaluen aspectes cognitius, autoavaluació de l'usuari, etc.), fitxa d'ocupabilitat atenent a diferents ítems (autonomia, habilitats socials, capacitats...), que permetrà  obtenir un seguit de dades rellevants que possibilitaran arribar a un diagnòstic per tal de considerar com a candidat del projecte l'usuari o bé derivar-lo a altres serveis.
  4. Preparació laboral. En aquesta primera fase anterior s'estableix una criba o filtre d'aquells candidats idonis a participar en el projecte i, en cas d'èxit, s'estableix conjuntament l'elaboració d'un pla de millora i d'un pacte que dotaran d'objectius el seu itinerari formatiu i d'inserció en aquest primer moment de preparació laboral previ a la inserció en l'empresa ordinària.
  5. Pràctiques a l'empresa. En funció de les característiques dels usuaris  i de l'anàlisi dels llocs de feina disponibles (que recull diferents aspectes relacionats amb l'entorn laboral pròpiament dit, la jornada, l'accessibilitat, exigències d'imatge.., amb les tasques a desenvolupar i amb les competències a desenvolupar) i del possible ajustament del lloc de feina a l'usuari, s'estableix un conveni  (ja sigui oficial, segons convocatòries de la Generalitat, ja sigui propi) per mitjà del qual el candidat realitza unes pràctiques a l'empresa seguint la metodologia del treball amb suport i sostingut per la figura del preparador laboral.
  6. Contractació. El període de pràctiques es variable (de dos a sis mesos aproximadament) i en funció del grau de satisfacció i possibilitats de l'empresa així com del compromís i resultats del candidat, en cas d'èxit es passa a la contractació a l'empresa i s'inicia el seguiment laboral de cara al manteniment, continuïtat  i/o promoció del lloc de treball.

Adjunto el FULL DE RUTA que utilitzen al centre i que recull de forma sintètica tots aquests aspectes:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada